Premazovanje tal je ključni del vzdrževanja in nege talnih površin, vendar je hkrati zahteven postopek, ki zahteva posebno pozornost. Čeprav se odstranjevanje starih premazov in samo premazovanje morda zdita enostavna, so napake v praksi pogoste in lahko močno vplivajo na končni izgled tal. Razumevanje najpogostejših napak je bistveno, da bi vaše osebje lahko preprečilo nepotrebno ponavljanje dela ali trajno poškodovalo talne površine. V nadaljevanju bomo podrobneje raziskali, katere so te pogoste napake pri premazovanju tal.

Najpogostejše napake premazovanja tal

Najpogostejše napake pri procesu premazovanja talnih oblog:

  1. Tla niso združljiva z odstranjevalcem
  2. Nepravilno redčenje odstranjevalca premaza
  3. Prekratek čas delovanja odstranjevalca
  4. Odstranjevalec se zasuši na površini
  5. Izpiranje ne odstrani odstranjevalca v celoti

Tla niso združljiva z odstranjevalcem

Sredstva za odstranjevanje premazov so zelo jedka ter lahko poškodujejo tla, če talna podlaga ni odporna na uporabljeni odstranjevalec. Nekatere površine, kot so granit, marmor, linolej, se lahko poškodujejo ob uporabi neustreznih odstranjevalcev premazov. 

Pred procesom odstranjevanja starega premaza je potrebno vedeti, katero vrsto talne površine imate ter ali je odstranjevalec premaza kompatibilen z vrsto talne površine. Če niste prepričani, se obrnite na naše prodajne svetovalce, ki bodo našli ustrezen izdelek za uporabo na vaši talni oblogi.

Nepravilno redčenje odstranjevalca premaza

Sredstva za odstranjevanje talnih premazov je treba pred uporabo ustrezno razredčiti z vodo.

Pogosta napaka osebja, zadolženega za čiščenje, je domneva, da je “močnejše” vedno boljše. To pa žal ne velja za odstranjevalce talnih premaz. Če odstranjevalec ni pravilno razredčen, je neučinkovit. Zaradi večje koncentracije ne bo deloval hitreje ali bolje, temveč bo odstranjevanje otežil. Prav tako lahko nepravilno razredčene kemikalije trajno poškodujejo tla.

Nasvet: Pri pripravi raztopine sredstva za odstranjevanje premaza uporabite hladno vodo. Uporaba vroče vode lahko zmanjša učinkovitost kemikalije.

Po drugi strani pa bo prenizka koncentracija odstranjevalca neučinkovita. Če je odstranjevalec premaza preveč razredčen ne bo deloval učinkovito in bo vaše osebje moralo postopen odstranjevanja premazov ponoviti.

Nasvet: Vedno upoštevajte doziranje, ki je navedeno na embalaži izdelka.

Prekratek čas delovanja odstranjevalca

Brez zadostnega časa delovanja na površini odstranjevalec ne bo prodrl v zgornje plasti talnega premaza, zato bo premaz težje odstraniti.

Nasvet: Čas delovanja je čas, ko mora izdelek ostati moker na površini, da je njegova učinkovitost največja. Različna kemična sredstva zahtevajo različen čas delovanje glede na kemično formulo in postopek.

V večini primerov mora odstranjevalec delovati 10-15 minut pred pričetkom mehanskega obdelovanja talne površine (z enokolutnim čistilnim strojem in filcem), vendar se lahko razlikuje glede na proizvajalca kemičnega sredstva.

Opozorilo: Pazite, da se raztopina za odstranjevanje ne posuši na tleh. Na območjih, ki se začnejo sušiti, nanesite več raztopine.

Odstranjevalec se zasuši na površini

Po drugi strani predolg čas delovanja odstranjevalca povzroči, da se le-ta zasuši na površini, kar ima vrsto negativnih učinkov – med drugim tudi trajno poškodbo dal.

Najpogostejši razlog, zakaj se raztopina odstranjevalca premazov pred odstranitvijo zasuši, je, to, da je bil nanesen preredko. Če opazite, da se raztopina začne sušiti, še preden je dosežen priporočeni čas delovanja, jo je treba dodati več.

Drugi razlog, zakaj se odstranjevalec zasuši na talni površini, je ta, da želi čistilno osebje pokriti preveliko površino.

Nasvet: Odstranjevanja premaza se lotite na velikosti površine, ki jo je mogoče ustrezno obdelati v naslednjih 20-25 minutah.

Izpiranje ne odstrani odstranjevalca v celoti

V zadnjem koraku odstranjevanja premaza s tal je potrebno površino temeljito sprati, da se odstrani vsa raztopina (t. i. pH nevtralizacija). Po izpiranju na tleh ne sme ostati nobenih ostankov kemijskih učinkovin. Ta korak je ključnega pomena za uspeh premazovanja tal.

Nasvet: Sredstva za odstranjevanje premazov so pogosto zelo alkalna in preprečujejo, da bi se novi premazi ustrezno oprijeli na talno površino. Zato je po koncu odstranjevanja nujno potrebna pH nevtralizacija.

Če se nov sloj premaza nanese na tla, ki niso bila temeljito sprana, se ne bo ustrezno oprijel. Če se to zgodi, je potrebno postopek ponoviti v celoti. 

Pred začetkom nanosa novega sloja premaza morajo biti tla popolnoma osušena. 

Povzetek

S premazovanjem tal boste oživili videz tal, jih zaščitili pred prihodnjimi poškodbami in poskrbeli za višjo raven higiene. Pred nanosom odstranjevalca premaza preverite, ali so vaša talna združljiva z izdelkom. Med postopki vedno upoštevajte navodila proizvajalca za pravilno redčenje, nanašanje in čas delovanja, da dosežete najboljše rezultate. Pred nanosom novih slojev premaza se prepričajte, da so bili odstranjeni vsi slovi starih premazov, raztopina odstranjevalca, in da je bila površina temeljito sprana in posušena.

Pogosta vprašanja

Uporaba nezdružljivega odstranjevalca lahko poškoduje talno površino, zlasti občutljive površine, kot so granit, marmor in linolej.

Nepravilno redčenje odstranjevalca lahko povzroči neučinkovitost odstranjevalca, trajno poškodbo tal ali potrebo po ponovitvi postopka.

V večini primerov mora odstranjevalec delovati 10-15 minut pred začetkom mehanskega obdelovanja talne površine.

Če se odstranjevalec zasuši na površini, lahko to povzroči trajno poškodbo tal in druge negativne učinke.

Temeljito izpiranje je ključno za uspeh premazovanja tal, saj preostali ostanki kemijskih učinkovin lahko preprečijo ustrezno oprijemanje novega premaza na talno površino.

Stopite v stik z nami

Premazovanje tal je pogosto zapleten proces. Dovolite, da vam pri tem ustrezno svetujemo. Ne oklevajte in se obrnite na naše prodajne svetovalce!

Koristne povezave

Morda vas zanima tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja