EKOLOŠKA ČISTILA - KAKO IZBRATI USTREZNO?

Ekološka čistila so odlična zamenjava tradicionalnim čistilom. V splošnem ekološka čistila definiramo kot čistila, ki so bolj prijazna za površine, uporabnike in seveda okolje. Le-ta so po definiciji: biološko razgradljiva, narejena iz okolju prijaznih sestavin, ne vsebujejo umetnih barvil, umetnih dišav, fosfatov in klora, pakirana pa so v embalaži narejeni iz višjih odstotkov reciklirane plastike ali brez plastike v celoti (biorazgradljiva embalaža).

SESTAVA

Ekološka čistila:

  • so biološko razgradljiva, 
  • sestavljena iz okolju prijaznih sestavin oz. rastlinskih obnovljivih virov,
  • ne vsebujejo umetnih barvil,
  • ne vsebujejo umetnih dišav,
  • ne vsebujejo fosfatov,
  • ne vsebujejo klora,
  • pakirana so v embalaži narejeni iz višjih odstotkov reciklirane plastike ali brez plastike v celoti (biorazgradljiva).

 BIOLOŠKA RAZGRADLJIVOST

Čistilna sredstva imajo pogosto 90% biološko razgradljivost, kar pomeni, da se v vodi oz. okolju ne razgradijo povsem v celoti. V kolikor želimo biti ekološki v pravem pomenu, moramo poseči po čistilih s 100% biološko razgradljivostjo.

 PAKIRANJE

  • Že pripravljena čistila –  jih ni potrebno redčiti, največkrat se uporabljajo za čiščenje malih površin in prostorov. Slabost takšnih proizvodov je, da so pogosto pakirani v plastičnih embalažah, ki jih vedno znova zavržemo.
  • Čistila, ki jih je potrebno redčiti z vodo (koncentrirana čistila) – imajo majhen vpliv na okolje, saj jih lahko sami redčimo v embalažo za večkratno uporabo. Manj odpadne embalaže.

 CERTIFIKAT ECOLABEL

Oglaševalci pogosto uporabljajo trditve, kot so »okolju prijazno«, »trajnostno«, »brez dodanih…«, ki naj bi potrošnike prepričale, da gre za okolju in zdravju prijazen izdelek. V tej poplavi sporočil, nam pri odločitvi pri nakupu lahko pomaga znak Ecolabel oz. Okoljska marjetica. 

Okoljska marjetica je znak Evropske unije za varstvo okolja in zagotavlja, da imajo izdelki in storitve v primerjavi z istovrstnimi izdelki, manjše negativne vplive na okolje. Za pridobitev okoljske marjetice morajo izdelki in storitve izpolnjevati visoke okoljske standarde in visoka merila glede uporabnosti. Znak je zanesljiv, z njim pa so označeni izdelki in storitve z manjšim vplivom na okolje.

 Ekološka čistila izdelana doma, se lahko uporabljajo zgolj za domačo rabo. V profesionalnem čiščenju se jih ne uporablja, ker nimajo nobenih testiranj, certifikatov in dokazil, ki bi potrjevali ustreznost in učinkovitost.

 Naša ponudba ekoloških čistil zajema ekološko linijo Green Power priznane blagovne znamke profesionalnih čistil Sanitec ter zelene izdelke vodilnega avstrijskega proizvajalca profesionalnih čistil Hollu.


POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj so ekološka čistila?

Ekološka čistila so čistila, ki so proizvedena z uporabo naravnih in ekoloških sestavin - pogosto na osnovi rastlinskih olj. Ti izdelki so okolju prijazni in ne vsebujejo škodljivih kemikalij, ki lahko negativno vplivajo na ekosistem. 

Ali ekološka čistila vsebujejo nevarne snovi?

Ne, naša ekološka čistila so označena z znakom Ecolabel in tako ne vsebujejo nevarnih kemikalij, ki bi lahko škodovale ljudem ali okolju. Postopek podeljevanja znaka Ecolabel je zelo strog in zahteva, da čistila izpolnjujejo visoke okoljske in varnostne standarde. Za pridobitev certifikata mora izdelek prestati strogo testiranje, ki zagotavlja, da ne vsebuje škodljivih kemikalij, da je varen za uporabo in da je biološko razgradljiv ali pa ga je mogoče varno zavreči.

Zakaj naj uporabljam ekološka čistila?

Ekološka čistila so odlična izbira, ker so okolju prijazna, varna za ljudi in lahko učinkovito očistijo površine, ne da bi jih poškodovali. Pomagajo tudi zmanjšati uporabo agresivnih kemikalij v gospodinjstvih, ki lahko povzročajo zdravstvene težave.

Ali so ekološka čistila enako učinkovita kot tradicionalna čistila?

Da, ekološka čistila so lahko enako učinkovita kot tradicionalna čistila, v nekaterih primerih pa celo učinkovitejša. Ekološka čistila označena z Ecolabel morajo izpolnjevati stroga merila, ki jih je določila Evropska unija, kar vključuje tudi testiranje njihove učinkovitosti. 

Kako vem, ali je ekološko čistilo res okolju prijazno?

Poiščite izdelke, ki imajo certifikate priznanih organizacij kot je EU Ecolabel ali Nordic Swan Ecolabel. Ti certifikati pomenijo, da je bilo neodvisno preverjeno, ali izdelek izpolnjuje stroge okoljske standarde.

Kaj pomeni znak Ecolabel?

Ecolabel oz. “Okoljska marjetica” je oznaka, ki jo lahko vidite na različnih izdelkih in označuje, da so bili izdelani z manjšim vplivom na okolje. Za pridobitev znaka mora izdelek izpolnjevati stroga okoljska in izvedbena merila, ki jih določi EU. Namen te oznake je spodbujati trajnostno proizvodnjo in potrošnjo, zato ste lahko prepričani, da je bil izdelek proizveden z mislijo na okolje.

Kje lahko kupim ekološka čistila?

Ekološka čistila profesionalnih blagovnih znamk lahko najdete v naši spletni trgovini. V kolikor iščete ekološka čistila za vaše podjetje, se obrnite na katerega od naših prodajnih svetovalcev.