EKOLOŠKA ČISTILA - KAKO IZBRATI USTREZNO?

Ekološka čistila so odlična zamenjava tradicionalnim čistilom. V splošnem ekološka čistila definiramo kot čistila, ki so bolj prijazna za površine, uporabnike in seveda okolje. Le-ta so po definiciji: biološko razgradljiva, narejena iz okolju prijaznih sestavin, ne vsebujejo umetnih barvil, umetnih dišav, fosfatov in klora, pakirana pa so v embalaži narejeni iz višjih odstotkov reciklirane plastike ali brez plastike v celoti (biorazgradljiva embalaža).

SESTAVA

Ekološka čistila:

  • so biološko razgradljiva, 
  • sestavljena iz okolju prijaznih sestavin oz. rastlinskih obnovljivih virov,
  • ne vsebujejo umetnih barvil,
  • ne vsebujejo umetnih dišav,
  • ne vsebujejo fosfatov,
  • ne vsebujejo klora,
  • pakirana so v embalaži narejeni iz višjih odstotkov reciklirane plastike ali brez plastike v celoti (biorazgradljiva).

 BIOLOŠKA RAZGRADLJIVOST

Čistilna sredstva imajo pogosto 90% biološko razgradljivost, kar pomeni, da se v vodi oz. okolju ne razgradijo povsem v celoti. V kolikor želimo biti ekološki v pravem pomenu, moramo poseči po čistilih s 100% biološko razgradljivostjo.

 PAKIRANJE

  • Že pripravljena čistila –  jih ni potrebno redčiti, največkrat se uporabljajo za čiščenje malih površin in prostorov. Slabost takšnih proizvodov je, da so pogosto pakirani v plastičnih embalažah, ki jih vedno znova zavržemo.
  • Čistila, ki jih je potrebno redčiti z vodo (koncentrirana čistila) – imajo majhen vpliv na okolje, saj jih lahko sami redčimo v embalažo za večkratno uporabo. Manj odpadne embalaže.

 CERTIFIKAT ECOLABEL

Oglaševalci pogosto uporabljajo trditve, kot so »okolju prijazno«, »trajnostno«, »brez dodanih…«, ki naj bi potrošnike prepričale, da gre za okolju in zdravju prijazen izdelek. V tej poplavi sporočil, nam pri odločitvi pri nakupu lahko pomaga znak Ecolabel oz. Okoljska marjetica. 

Okoljska marjetica je znak Evropske unije za varstvo okolja in zagotavlja, da imajo izdelki in storitve v primerjavi z istovrstnimi izdelki, manjše negativne vplive na okolje. Za pridobitev okoljske marjetice morajo izdelki in storitve izpolnjevati visoke okoljske standarde in visoka merila glede uporabnosti. Znak je zanesljiv, z njim pa so označeni izdelki in storitve z manjšim vplivom na okolje.

 Ekološka čistila izdelana doma, se lahko uporabljajo zgolj za domačo rabo. V profesionalnem čiščenju se jih ne uporablja, ker nimajo nobenih testiranj, certifikatov in dokazil, ki bi potrjevali ustreznost in učinkovitost.

 Naša ponudba ekoloških čistil zajema ekološko linijo Green Power priznane blagovne znamke profesionalnih čistil Sanitec ter zelene izdelke vodilnega avstrijskega proizvajalca profesionalnih čistil Hollu.