VODIČ: IZBIRA PROFESIONALNEGA ČISTILA ZA SANITARIJE

PROFESIONALNA ČISTILA ZA SANITARIJE

Čistoča in prijeten vonj sanitarij sta bistvenega pomena za zdravje in dobro počutje uporabnikov, ne glede na to, ali gre za toaletne prostore, kopalnico, garderobo. Brezhibna higiena sanitarnih prostorov dokazano tudi bistveno vpliva na vtis o vašem podjetju.

Profesionalna čistila za sanitarije so namenjena odstranjevanju vodnega kamna (apnenčastih oblog), urinskega kamna, ostankov mil in neprijetnih vonjav. V našem spektru produktov nudimo tudi specialna čistila za sanitarije namenjena odstranjevanju cementnih ostankov po gradbenih delih, rje in plesni. 

Čistila za sanitarije ločimo glede na vrsto umazanijeviskoznost (obliko) čistilnega sredstva, pogostost čiščenja (frekventnost) in nenazadnje po blagovni znamki.

IZBIRA ČISTILA GLEDE NA VISKOZNOST

  • Tekoča čistila – Najbolj razširjena oblika oz. viskoznost čistil. Enostavnejša za samo nanašanje na površino (npr. preko razpršilke). Slabši oprijem na vertikalnih površinah.
  • Čistila v gelu – posebej primerna za uporabo na vertikalnih površinah, kjer gel oblika omogoča daljši čas delovanja (oprijema). Pogosto so v gel obliki čistila za odstranjevanje urinskega kamna (čistilo za WC školjko oz. “WC račka”) in čistila z abrazivi.

IZBIRA ČISTILA GLEDE NA POGOSTOST ČIŠČENJA

  • Dnevno čiščenje (vzdrževalno) – čistila namenjena vsakodnevnemu, vzdrževalnemu čiščenju površin v sanitarijah. Vsebujejo manj aktivnih sestavin in so tako bolj prijazna za zdravje uporabnika, prav tako pa zmanjšajo verjetnost nastanka trajnih poškodb na površini. 
  • Generalno čiščenje – pogosto močnejša čistila (z višjo vsebnostjo aktivnih sestavin), namenjena odstranjevanju najtrdovratnejše umazanije in oblog, ki so se na površini nabrale skozi daljši časovni rok. Uporabo čistil za generalno (občasno) čiščenje sanitarij priporočamo zgolj za odstranjevanje “starih grehov” ali po gradbenih delih. 

V naši ponudbi najdete profesionalna čistila za sanitarije priznanih in kakovostnih blagovnih znamk SanitecHolluSaponia.


POGOSTA VPRAŠANJA

Kakšne so razlike med sanitarnimi čistili in ostalimi čistili?

Sanitarna čistila so namenjena čiščenju in razkuževanju površin v sanitarijah ter so običajno močnejša in učinkovitejša od običajnih čistil. Uporabljajo se na območjih, kjer je tveganje navzkrižne kontaminacije veliko.

Ali lahko sanitarna čistila uporabljam na vseh površinah?

Ne, sanitarna čistila se lahko uporabljajo le na površinah, ki so varne za njihovo uporabo. Pred uporabo izdelka vedno preberite navodila proizvajalca, izdelek pa najprej preizkusite na majhni, neopazni površini, da se prepričate, da ne bo povzročil poškodb ali razbarvanja.

Kako pogosto naj uporabljam sanitarna čistila?

Pogostost uporabe je odvisna od stopnje frekvence uporabnikov in stopnje umazanije. Površine z visoko frekvence uporabnikov, kot so javne sanitarije, je morda treba čistiti vsakodnevno, medtem ko je površine z manjšim obiskom morda treba čistiti le enkrat tedensko.

Ali so sanitarna čistila varna za uporabo?

Večina sanitarnih čistil je varna za uporabo, če se uporabljajo v skladu z navodili. Ne pozabite prebrati etikete in upoštevati navodil za uporabo. Če imate kakršne koli pomisleke glede varnosti izdelka, se za več informacij obrnite na prodajalca ali proizvajalca.

Ali obstajajo okolju prijazna sanitarna čistila?

Da, v naši ponudbi so na voljo izdelki z znakom “Ecolabel”, ki označujejo okolju prijazna čistila. Ta čistila so običajno izdelana iz naravnih sestavin in ne vsebujejo agresivnih kemikalij. So tudi biološka razgradljiva in varna za okolje.

Ali je treba pri uporabi sanitarnih čistil nositi osebno varovalno opremo (OVO)?

To je odvisno od izdelka in naloge. Obvezno preberite etiketo in upoštevajte navodila za uporabo. Pri nekaterih izdelkih bo morda treba zaradi varnosti uporabljati zaščitne rokavice, očala ali druge vrste osebne varovalne opreme. Pri uporabi izdelkov za čiščenje sanitarij priporočamo uporabo zaščitne opreme.