VODIČ: IZBIRA PRAVEGA PROFESIONALNEGA ČISTILA!

Za zagotavljanje visokih ravni higiene čiščenje z vodo nikakor ni dovolj. Profesionalna čistila olajšajo čiščenje in pripomorejo k doseganju in ohranjanju najvišjih standardov čistoče. Poleg tega zagotavljajo tudi nego, zaščito in dezinfekcijo površin. Izberite primerno profesionalno čistilo glede na vašo površino, vrsto umazanije, pogostost in proces čiščenja. Pri tem pa si pomagate tudi z vrednostjo pH.

IZBIRA GLEDE NA POVRŠINO IN UMAZANIJO

 • Čistila za sanitarije – čistila za vodni kamen, čistila za WC školjko, čistila za odtoke itd.
 • Čistila za kuhinjo – čistila za maščobe oz. razmaščevalci, čistila z abrazivom, čistila za inox itd.
 • Čistila za objektno higieno – čistila za talne površine, univerzalna čistila oz. večnamenska čistila, čistila za lesene površine, čistila za steklo, čistila za oblazinjene površine itd.

IZBIRA GLEDE NA POGOSTOST ČIŠČENJA

 • Čistila za generalno čiščenje – pogosto močnejša (z višjo vsebnostjo aktivnih sestavin), namenjena odstranjevanju trdovratnejše umazanije, ki se je na površini nabrala skozi daljši časovni rok.
 • Čistila za vsakodnevno čiščenje –  namenjena dnevnemu oz. vzdrževalnemu čiščenju površin. Vsebujejo manj aktivnih sestavin in tako zmanjšajo verjetnost nastanka poškodb na površini. 

IZBIRA GLEDE NA PROCES ČIŠČENJA

 • Čistila za ročno čiščenje – čistila namenjena zgolj ročnemu / mehanskemu čiščenju površin. Nekatera so primerna za strojno čiščenje ob uporabi regulatorja pene oz. sredstva proti penjenju.
 • Čistila za strojno čiščenje – čistila namenjena za uporabo s stroji za čiščenje. Vsebujejo antipenilce. 

IZBIRA GLEDE NA PAKIRANJE

 • Čistila pripravljena na uporabo – že pripravljena čistilna raztopina, navadno pakirana v primerni plastenki z razpršilko za nanos. Namenjena so hitri uporabi brez potrebnega predhodnega redčenja. Pogosto so v manjšem pakiranju 500 ml – 1L.
 • Visoko koncentrirana čistila – visoki koncentrati čistil, ki jih redčimo z vodo (v razmerju, navedenem na pakiranju). Visoko koncentriirana čistila so pogosto veliko bolj ekonomična (veliko nižji strošek pripravljene raztopine) od že pripravljenih, prav tako pa zaradi manjše količine plastiične embalaže veliko manj obremenjujoča za okolje. Najdemo jih v večjih pakiranjih 1L – 10L.

IZBIRA GLEDE NA PH VREDNOST

Vrednost pH je merilo jakosti kislega ali alkalnega (baznega) učinka vodne raztopine in je posebno pomembno merilo pri izboru pravilnega čistila za vrsto madeža in površine. Zlasti pri čiščenju sanitarnih prostorov ima vrednost pH osrednjo vlogo. Vrednost pH med 0 in 6 ponazarja kislo raztopinovrednost 7 predstavlja nevtralne raztopinemedtem ko vrednosti med 8 in 14 lahko pripišemo bazičnim vodnim raztopinam. Uporaba čistila z napačnim pH lahko pusti trajne poškodbe na površini.

 • Kisla čistila (pH 0-6) – čistila za vodni kamen, čistila za WC školjko itd.
 • Nevtralna čistila (pH 7) – detergenti za ročno pomivanje posode, čistila za površine iz kamna, čistila za premazane talne površine, univerzalna čistila, mila in šamponi itd.
 • Alkalna bazična čistila (pH 8-14) – čistila za maščobe, čistila za steklene površine, čistila za pečico itd.

V našu ponudbi najdete profesionalna čistila priznanih in kakovostnih blagovnih znamk SanitecHollu in Saponia.

V primeru dodatnih vprašanj pri izbiri čistil nas kontaktirajte!