Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Kako očistiti profesionalni pomivalni stroj?

Apr 27, 2023

POVZETEK:

Glavni vzrok številnih težav s pomivalnimi stroji je posledica pomanjkljive oskrbe, kot je na primer neredno čiščenje stroja v časovnih intervalih, ki jih priporoča proizvajalec. V tem članku se lotimo postopkov, kako očistiti pomivalni stroj, in podamo nekaj koristnih nasvetov o preventivni negi.
Kako očistiti profesionalni pomivalni stroj?

Danes si skorajda ne predstavljamo več profesionalne kuhinje brez pomivalnega stroja, ki hitro, učinkovito in uspešno opere veliko količino posode, kozarcev in pribora.

Večina današnjih pomivalnih strojev z odliko izpolnjuje vse bistvene zahteve. Prav zato so pomivalni stroji postali temelj profesionalne kuhinje – toda kaj se zgodi, ko zmogljivost pomivalnega stroja začne pešati?

Glavni vzrok številnih težav s pomivalnimi stroji je posledica pomanjkljive oskrbe, kot je na primer neredno čiščenje stroja v časovnih intervalih, ki jih priporoča proizvajalec. 

V tem članku se lotimo postopkov, kako očistiti pomivalni stroj, in podamo nekaj koristnih nasvetov o preventivni negi.

Znaki, da je potrebno čiščenje pomivalnega stroja

Poleg vidne umazanije na notranjih stenah pomivalnega stroja in čiščenja rotorjev je tu še nekaj drugih znakov, da je potrebno čiščenje:

 • delci hrane, ki se pojavljajo na oprani posodi;
 • zmanjšana splošna učinkovitost pranja pomivalnega stroja;
 • iz stroja se širijo močne vonjave.

Če vam je kateri od znakov znan, je čas, da razmislite o čiščenju in vzdrževanju.

Škodljivi učinki zanemarjanja nege pomivalnega stroja

Čeprav so komercialni pomivalni stroji zasnovani tako, da zdržijo vsakodnevno neprekinjeno delovanje in precej grobo ravnanje, lahko neupoštevanje osnovnih navodil za nego povzroči poslabšanje kakovosti pomivanja in celo okvaro sestavnih delov.

Da bi razumeli, zakaj se to lahko zgodi, je dobro poznati delovanje profesionalnih pomivalnih strojev in načine odpravljanja težav s pomivalnimi stroji.

Kako deluje pomivalni stroj?

Čeprav se kakovost, funkcije, zmogljivost in delovanje vsakega komercialnega pomivalnega stroja precej razlikujejo, večina pomivalnih strojev deluje po podobnem postopku, ki je prikazan spodaj;

 1. Pomivalni stroj je priključen na vir tople vode.
 2. Na začetku cikla pomivanja voda priteče v rezervoar pomivalnega stroja.
 3. Voda v rezervoarju se segreje na najmanj 80 °C.
 4. Med ciklom pomivanja se sočasno dodaja detergent preko dozirnika, medtem ko se voda črpa iz rezervoarja in pod pritiskom brizga skozi drobne curke, nameščene na rotorskih rokah vašega pomivalnega stroja.
 5. Umazana voda se odvaja iz stroja.
 6. Začne se cikel izpiranja, ki segreje vodo iz rezervoarja pomivalnega stroja in jo pod pritiskom dovaja tako kot med ciklom pranja.
 7. Stroj se ponovno izprazni.
 8. Odvisno od pomivalnega stroja se posoda posuši do izbrane nastavitve.

To je preprost pregled in nikakor ne opisuje podrobnejših postopkov, ki se izvajajo med ciklom pomivanja in spremljajo celoten postopek pomivanja posode.

Trda voda in pomivalni stroj

Če pomivalni stroj priključite neposredno na vir vode, je izpostavljen škodljivim onesnaževalcem, ki lahko sčasoma povzročijo korozijo rezervoarja za vodo v pomivalnem stroju, zamašijo pršilne šobe in uničijo druge sestavne dele stroja.

Zakaj je voda iz pipe škodljiva za pomivalne stroje? Trda voda vsebuje veliko mineralov, kot so kalcijevi in magnezijevi karbonati, bikarbonati in sulfati. Trda voda predstavlja težavo, ki je redno opredeljena kot vzrok za okvare opreme. Pri uporabi trde vode se tvorijo usedline v obliki kamna, ki lahko zamašijo cevi in šobe, povzročijo korozijo in rjo v rezervoarjih ter zaradi slabšega pretoka vode povzročijo pregrevanje in okvare sestavnih delov.

V pomivalnih strojih se nabirajo obloge vodnega kamna. Te obloge ne predstavljajo le higienskega tveganja, temveč lahko povzročijo tudi okvaro grelnega elementa; zato poleg redne uporabe tabletirane soli priporočamo tudi pogosto čiščenje vodnega kamna.

Če vodni kamen ni odstranjen, lahko povzroči:

 • predčasno odpoved grelnih elementov;
 • vpliva na natančnost električnih senzorjev in povzroča napačno odčitavanje;
 • vpliva na učinkovitost pomivanja in izpiranja;
 • na vodnem kamnu se nabirajo ostanki hrane, ki povzročajo rast bakterij.

Na srečo obstajajo preventivni ukrepi, s katerimi lahko zagotovite dolgo življenjsko dobo svojega komercialnega pomivalnega stroja ter preprečite draga popravila.

Kako odstraniti vodni kamen iz komercialnega pomivalnega stroja?

 1. Spustite vodo iz pomivalnega stroja in ga napolnite s svežo vodo.
 2. V pomivalno komoro nalijte sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna.
 3. Zaženite pomivalni cikel s praznim strojem pri 50–60 °C.
 4. Preverite, ali je vodni kamen odstranjen. Če ni, ponovno izvedite cikel s čistilom za vodni kamen.

Razmislite tudi o namestitvi filtra za vodo, ki preprečuje vstop trde vode. Industrijski filtri za vodo so namenjeni mehčanju vode z odstranjevanjem mineralov, ki so odgovorni za kaljenje vode, kot so ioni, kalcij in magnezij, kar lahko neposredno vpliva na življenjsko dobo pomivalnega stroja.

Kako pogosto je treba čistiti vodni kamen iz pomivalnega stroja?

Vsaj enkrat letno odstranite vodni kamen iz vašega profesionalnega pomivalnega stroja. Če imate težave z delovanjem stroja, je potrebno bolj pogosto čiščenje vodnega kamna. Priporočamo uporabo profesionalnega čistila za odstranjevanje vodnega kamna iz vseh vrst pomivalnih strojev, pralnih strojev, grelnikov, kuhalnikov testenin in bojlerjev – Sanitec Dekal in Bis K 8015. Zaščitite vaš pomivalni stroj pred nalaganjem vodnega kamna ter mu podaljšajte življenjsko dobo.

Doseganje najboljših rezultatov vašega pomivalnega stroja

Eden najboljših načinov za doseganje najboljših rezultatov vašega pomivalnega stroja je zagotoviti, da tisti, ki ga uporabljajo, razumejo, kako uporabljati in čistiti pomivalni stroj po vsaki izmeni.

Nekateri načini, kako lahko dosežete najboljše rezultate pomivanja:

 • Pred nalaganjem postrgajte odvečno hrano s krožnikov, posod in loncev. Ostanki hrane na posodi lahko zamašijo filtre in šobe. 
 • Uporabite ustrezna pomivalna in izpiralna sredstva s pravilno nastavitvijo doziranja.
 • Uporabite tabletirano sol, saj izboljša in zmehča pretok vode ter prepreči kopičenje usedlin trde vode. 
 • Očistite pomivalni stroj po vsaki izmeni.

Pomivalni stroji lahko odstranijo več kot 99,9 % bakterij z odstranjevanjem ostankov hrane in druge umazanije.

Vsakodnevno čiščenje pomivalnega stroja

Ker se vaš pomivalni stroj po vsej verjetnosti uporablja vsak dan, je potrebno tudi vsakodnevno čiščenje. V nadaljevanju so opisani koraki, ki so potrebni za vzdrževanje čistoče pomivalnega stroja.

 1. Očistite notranjost pomivalnega stroja: To lahko storite z detergentom in čistilno gobico. Notranjost sperite s toplo vodo.
 2. Izpustite vodo iz pomivalnega stroja: Ko ste očistili notranjost pomivalnega stroja, boste morali pustiti, da odteče vsa voda. Pomivalni stroj pustite odprt deset do petnajst minut, da se ohladi.
 3. Očistite razpršilne šobe: Očistite razpršilne šobe.
 4. Očistite filter: Z roko odstranite večje nečistoče; nato očistite filter z detergentom in krtačo.
 5. Čiščenje ročic in šob za pomivanje/izplakovanje: S toplo vodo očistite ročice za pomivanje in izpiranje. S tem boste očistili vse odprtine, ki so se zamašile z ostanki hrane.
 6. Preglejte količino detergenta/izpiralnega sredstva: Prepričajte se, da imate dovolj detergenta in izpiralnega sredstva za naslednjo uporabo. Preglejte cevke za dovajanje detergenta in izpirala.
 7. Prezračite pomivalni stroj: Zadnji korak je, da pomivalni stroj pustite odprt, da omogočite kroženje zraka in preprečite kopičenje bakterij.

Povzetek

Ko razvijete rutino čiščenja in odstranjevanja vodnega kamna, bo ohranjanje čistoče posode in optimalnega delovanja pomivalnega stroja preprosto. Za optimalno oprano posodo in dolgo življenjsko dobo upoštevajte naslednje 3 korake: 

 • Z odstranjevanjem hrane iz posode in uporabo pravilnega detergenta preprečite zamašitve in nabiranje oblog.
 • Vsak dan temeljito očistite pomivalni stroj.
 • Ko opazite nabiranje vodnega kamna, pričnite s ciklom odstranjevanja.

Delite te korake s svojim osebjem in še danes ustvarite načrt za rutinsko čiščenje in odstranjevanje vodnega kamna.

Ostali povezani izdelki

Postanite B2B partner

Želite svetovanje o pomivalnih in izpiralnih sredstvih? Potrebujete nastavitev doziranja pomivalnega stroja? Vabimo vas, da postanete naš B2B partner!


Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Kaj je vrednost AQL pri rokavicah in zakaj je pomembna?

Kaj je vrednost AQL in zakaj je pomembna?

V svetu rokavic za enkratno uporabo je zagotavljanje ustrezne kakovosti izjemnega pomena. Sprejemljiva raven kakovosti (AQL) ima na tem področju ključno vlogo, saj določa standard za varnost in zanesljivost rokavic. Toda katere rokavice so resnično kakovostne in zakaj so cenovno dražje?

Vodiči
Jun 5, 2023
Trajnostno čiščenje - zmanjšajte vaš ogljični odtis s čiščenjem

Trajnostno čiščenje – zmanjšajte vaš ogljični odtis!

V današnjem svetu so podnebne spremembe in degradacija okolja pereče teme, ki zahtevajo našo pozornost. Eden od načinov, kako lahko prispevamo k bolj zdravemu planetu, je zmanjšanje našega ogljičnega odtisa. Naše navade čiščenja, ki jih pogosto spregledamo, lahko pomembno vplivajo na okolje.

Vodiči
Maj 30, 2023
Čiščenje oken na višini z uporabo profesionalnih pripomočkov za čiščenje oken

Kako očistiti okna na višini?

Umazana okna lahko hitro pokvarijo videz vašega objekta in dajejo slab vtis o vašem podjetju. Medtem ko je enostavno očistiti okna v nižjih nadstropjih ali znotraj, to ne velja za okna, ki so na višini. V tokratnem članku predstavimo proces čiščenja oken na višini ob uporabi učinkovitih pripomočkov ter varnih metod čiščenja.

Vodiči
Maj 25, 2023
Izbira ustreznih milnikov

Izbira ustreznega milnika

Pri vzdrževanju higiene v poslovnih prostorih lahko izbira podajalnikov pomeni veliko razliko. Pravilno izbrani dozirnik ne zagotavlja le ustrezne higiene rok, temveč tudi pomaga ustvariti pozitiven vtis tako na stranke kot na zaposlene. Ker je na trgu na voljo veliko različnih možnosti, je izbira ustreznih milnikov lahko zahtevna naloga.

Vodiči
Maj 3, 2023
Zakaj izbrati ekološka čistila?

Zakaj izbrati ekološka čistila?

Za ohranjanje dobrega zdravja in počutja je ključno zagotavljanje čistega okolja. Žal pa mnoga tradicionalna čistila vsebujejo kemikalije, ki so lahko škodljive za ljudi in okolje. Na srečo so tu ekološka čistilna sredstva kot alternativa, ki so varnejša in bolj prijazna do okolja.

Vodiči
Apr 22, 2023
Kako pravi krpe iz mikrovlaken?

Kako prati krpe iz mikrovlaken?

Krpe iz mikrovlaken so postale nepogrešljivi pripomoček pri vsakodnevnem čiščenju. Zaradi svojih edinstvenih, mehkih in zelo vpojnih vlaken so idealne za odstranjevanje umazanije in ostankov brez povzročanja prask. Da pa bodo še naprej delovale optimalno, pa je pomembno pravilno pranje.

Vodiči
Apr 19, 2023
Mar Plast Woodplastic - Okolju prijaznejša linija podajalnikov

Mar Plast Woodplastic – Okolju prijaznejša linija podajalnikov

Linija dozirnikov Woodplastic podjetja Mar Plast ni le elegantna in praktična, temveč tudi okolju prijazna. Podajalniki iz lesnih odpadkov in reciklirane plastike so namenjeni uporabi v hotelih, restavracijah in barih. Linija Woodplastic je izdelana z novimi okolju prijaznimi tehnologijami in jo je mogoče v celoti reciklirati.

Aktualno
Apr 14, 2023
Zelene biorazgradljive vrečke v rolli

Trajnostno naravnane plastične vrečke

Ali ste se že kdaj vprašali, kaj se zgodi s plastično vrečko, ko jo odvržete? Na kratko: konča v okolju, kjer razpade na manjše delce, ki negativno vplivajo na žive organizme. Z uporabo biorazgradljivih vrečk kot nadomestilo plastičnim lahko pripomoremo k ohranjanju okolja in našega zdravja.

Vodiči
Apr 10, 2023
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   cleanfixs10-3 Get 3% off 3% popust na seslanik za suho sesanje Cleanfix S10 SE
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic